Mentőkutyák akcióban: mentőkutyás sikersztori a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál

mentőkutyák
2020.08.06. 0 Hozzászólások

A mentőkutyák épp olyan fontosak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál, mint kétlábú gazdáik. Ők együtt, nem egyszer emberéletet is mentettek már.

Phobos pedig, a két éves gyönyörű szép fekete labrador első olyan bevetésén vett részt, amin életet mentett. Ezzel pedig egy csapásra hőssé vált. Olvass tovább és ismerd meg ezt a nem mindennapi mentőkutyás sikersztorit!

A mentőkutyák kiképzése embert próbáló feladat

A mentőkutyák kiképzésre éveken át tartó, rendkívül összetett és olykor embert próbáló folyamat. 

A kölyökkutya kortól családban, szerető közegben cseperedő ebeket rengeteg munkával, speciális gyakorlással és megfelelő szocializációval képzik. Ez kel ugyanis ahhoz, hogy megfeleljenek a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség szigorú elvárásainak és minden évben gond nélkül teljesítsék a vizsgakövetelményeket.

A négylábú hősök elsősorban személykeresésre és romkutatásra specializálódnak. Magyarországon, illetve a nemzetközi minősítéssel rendelkező Magyar Állami Mentőcsapat tagjaként, az ország határain kívül is tevékenykednek. 

Személykeresésben ért el hatalmas sikert tavaly karácsony előtt Phobos is. Az volt a feladata, hogy megtaláljon egy eltűnt 82 éves asszonyt a zuhogó esőben.

A mentőkutyás sikersztori

Az idős hölgy 2019. december 21-én tűnt el Pilisszentkereszten. A Pest Megyei Rendőr Főkapitányság késő délután kérte a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársainak segítségét.

A helyszínen először 15 fő kutatott mentőkutyákkal. Később pedig még többen keresték az idős nénit a meglehetősen barátságtalan időjárási körülmények között. Köztük volt Phobos gazdája, Fekete András is, aki rendkívül fiatal, mindössze 2 éves kutyáját vitte magával.

András, Phobos és társaik először szisztematikusan átvizsgálták a területet. Kutattak egy épülő épületben és egy patakmederben is. Phobos dolgát az könnyítette meg, hogy megtalálták az idős hölgy egyik mamuszát. E nyom segítségével, amikor a patak sodrás irányával szemben haladtak felfelé, a kutya hirtelen szagot fogott. Meg sem állt, ameddig meg nem találta a majdnem teljesen kihűlt, sokkos állapotban lévő, kerítésbe kapaszkodó idős hölgyet.

A mentőakcióról a TV2 is beszámolt a másnap az esti hírműsorában, amit itt meg is nézhetsz>>>

A még mindig játékos Phobos rendkívüli teljesítménye mögött a gazdája több mint 10 éves kutató-mentő tapasztalata és a heti 2-3 alkalommal 2-3 órás speciális közös tréning áll. 

Phobosnak ez volt az első olyan éles bevetése, ami ekkora sikerrel zárult és amin életet mentett.

Sok ilyen sikert kívánok még neki, valamint Andrásnak, a gazdájának és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat összes hősének, akiknek munkáját te is segítheted egy-egy adománnyal vagy évente az adód 1%-nak felajánlásával!

Ismerd meg őket közelebbről itt>>>

Apropó, azt tudtad, hogy ezek a kivételes kutyák Yutipet biztonsági kutyahámokat viselnek a bevetéseik során? Ha nekik bevált, a te kutyádnak is be fog! A Yutipet RnD kutyahámokaért kattints ide>>>

Leave a Comment

Your email address will not be published.